De Scheldemonding als meervoudige ontwerpopgave

Midden Zeeland

De Scheldemonding kan een belangrijke rol spelen in de transitieopgave waar Midden-Zeeland voor staat. We onderscheiden drie grote ontwerpopgaves:

1) Het aftoppen van de tij-amplitude in de Scheldemonding als alternatief voor de verdere ophoging van de Sigmadijken langs de Westerschelde.

2) Het uitdiepen van de Geul van de Walvischstaart als alternatieve scheepvaarroute voor de huidige vaargeul langs de Walcherse kust.

3) Het ontwikkelen van een mariene productiepark i.f.v. voedseltransitie.

In onze ruimtelijke visie wordt door middel van een rif en/of zandplaat een luwtezone op de Vlakte van de Raan gecreëerd. Het helder ondiep water in deze luwtezone creëert optimale condities voor estuariene ecosystemen, beschermt de kustlijn tegen stormen vanuit zee, en faciliteert de estuaire vaart vanuit Zeebrugge. De zandbanken Rassen en Elleboog worden opgehoogd waardoor een tweede luwtezone ontstaat die de Walcherse kustlijn beschermt en condities creëert voor mariene productie.

Team

David VerhoestraeteCLUSTER landschap & stedenbouw, Joppe DehandschutterCLUSTER landschap & stedenbouw, Han QinCLUSTER landschap & stedenbouw, Anne MulderCLUSTER landschap & stedenbouw