Twee Achterhoekse teams delen regiowinst

Tijdens een spetterende regiofinale op maandagmiddag 25 september in de DRU cultuurfabriek wonnen niet één, maar twee van de drie teams de regioprijs in de Achterhoek. Aardkundig Fundamentalisme en Operatie Landschap gaan samen door naar de landelijke finale. Waar team Aardkundig Fundamentalisme hoge ogen gooit in het losweken van bestuurders en beleidsmakers uit hun ad hoc aanpak en kortetermijndenken, roemt de jury het team van Operatie Landschap om de verbinding en nieuwe organisatievormen die zij creëert voor de transformatie van ons landschap: “In een ideale situatie zorgen De Landschappen dat ideeën en initiatieven tot bloei komen en biedt Aardkundig Fundamentalisme het broodnodige regionale kader dat op inhoudelijke gronden aangeeft welke vormen van wonen, landbouw en economie wenselijk en haalbaar zijn”.

“Dankzij prijsvraag sterke troeven in handen voor toekomstbestendig landschap”
Juryleden voor de Achterhoek waren Ellen Klein Gunnewiek, een geboren en getogen Achterhoekse planoloog, en Hans Leeflang, eerder jarenlang actief voor het Rijk en inmiddels wonend in de Achterhoek. Leeflang: “Water en bodem is geen Haagse terminologie, daar moet je gewoon wat mee in je gebied. De Achterhoek heeft alleen al gewonnen door mee te doen aan de prijsvraag. De regio is stom als ze deze drie ontwerpen laat liggen, het geeft onder andere methodes hoe je tot transitie kan komen.” Emmeke Gosselink, wethouder Bronckhorst en regionaal voorzitter van de stuurgroep Ruimtelijk Perspectief Achterhoek sluit zich bij die woorden aan: “We hebben in de regio een grote woonopgave, maar geconcentreerde woonlocaties passen niet bij de Achterhoek. We zochten naar een ander concept met tegelijkertijd de andere opgaven –  zoals droogte en de landbouwtransitie – op het netvlies. Met de resultaten van deze prijsvraag hebben we sterke troeven in handen om ons mooie landschap toekomstbestendig te maken. Ik ben ontzettend trots op de drie teams en hoe zij met input van veel stakeholders uit de Achterhoek tot deze fantastische ontwerpen zijn gekomen.”

Lees hier het juryrapport.

Theater en panelgesprek
Tijdens de regiofinale werd de presentatie van de drie ontwerpteams omkleed door theatergroep Piepschuim dat het publiek raakte met verhalen over klimaat en mooie nummers. Daarnaast vond een panelgesprek plaats met Linda Commandeur (stichting Pak An), Myriam de Graaf (onderzoeker bij Wageningen Universiteit) en Arthur Jansen (ondernemer en lid 8RHK Board). Jansen: “Vanuit de pet op ‘werken’ wat ook bij wonen hoort, ben ik heel enthousiast. Er zijn veel kansen die we al pakken, zoals in biobased bouwen. Deze ontwerpen bieden ons nog meer handvatten waar we echt wat mee kunnen.”

De drie teams
Aardkundig Fundamentalisme: Peter Hermens en Martijn Horst, Maarten Schenk-Verbruggen, Anne van Geel; Werkend Landschap, Neder|land|schap

Operatie Landschap: Angéla Kortleven, Carmen van Maercke, Koen Weytingh, Aniek Wierstra, Bauke de Vries, Harry van Duijnhoven, Jaap Spaans ; UFO Urbanism, Fallow, ToekomstSterk, Hogeschool Saxion, Kragten

Naoberschap met grensoverschrijdende blik: Bart Aptroot, Sumaita Tahseen, Matthijs Bouw, Lot Locher, Lexie Yan, Ioanna Karadimitriou, Paula Knauer, Oscar Brunet, Vic Lagrouw, Wilco Klutman, Robbert Jongerius, Leonoor van Eck; One Architecture, Arcadis

Op 12 oktober vindt de landelijke slotbijeenkomst plaats waarin de regiowinnaars van vier regio’s strijden om de landelijke winst. Klik hier voor meer info en om aan te melden.

Omroep Gelderland besteedde een item aan de drie Achterhoekse inzendingen: “Hoe gaat het platteland van de toekomst eruit zien?” Bekijk de video hier.  

Deel

Andere berichten