Editie 11

2019 - 2020

Verrukkelijk landschap

Naar een aantrekkelijk en vitaal platteland

Voor de Eo Wijers Prijsvraag 2019-2020 zochten we naar verrassende ideeën, scherpzinnige visies en intelligente ontwerpoplossingen voor het platteland van morgen. Ontwerpers, onderzoekers en opdrachtgevers werden uitgedaagd perspectieven te schetsen voor een veelzijdig en vitaal landelijk gebied. Voor een landschap dat betrouwbaar voedsel oplevert, en tegelijkertijd een duurzame en gezonde woonomgeving kan zijn. Met ruimte voor natuur, erfgoed en recreatie.

41 inzendingen, 12 finalisten & 1 winnaar

In de eerste ronde zonden 41 teams een inzending in met visies op het platteland van de toekomst. Op advies van de jury werden 12 teams geselecteerd die deze inzendingen in de tweede ronde hebben uitgewerkt. In onderstaande video worden de twaalf finalisten uitgelicht en de winnaar.

Eindpublicatie Verrukkelijk Landschap

De samenvattingen van alle 12 ontwerpen van de tweede ronde, het essay ‘Wat niet kan is nog nooit gebeurd’ van Dirk Sijmons en Ingeborg Thoral en vijf aanbevelingen zijn de vinden in de Eindpublicatie Verrukkelijk Landschap van uitgeverij Blauwdruk.

De eindpublicatie is hier te lezen:
De vijf aanbevelingen:
Overige documenten:

De deelnemende regio’s van editie 11 waren:

regio-twente

Twente

Onder samenwerkingsverband ‘de Groene Metropool Twente’ i.s.m. de provincie Overijssel.

alblasserwaard

Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Begrensd door rivieren Lek, Linge, Boven- en Beneden Merwede en de Noord.

kempen-grootte-heide

Kempen en Groote Heide

Groen cultuurgebied tussen Tilburg, Eindhoven, Turnhout en Maarheeze.

zuid-limburg

Zuid-Limburg

Nationaal Landschap het Zuid-Limburgse Heuvelland.

De Eeuwige Bron

De winnende inzending van editie 11 is De Eeuwige Bron: “De Eeuwige Bron biedt een lonkend perspectief van ‘nooit meer watergebrek’ – naar analogie van het naoorlogse motto ‘nooit meer honger’ – voor bestaanszekerheid: als watertekorten straks geen probleem meer zijn, kunnen boeren op volle kracht vooruit. Daarmee hebben de makers van De Eeuwige Bron de boeren echt iets te bieden, namelijk de oplossing voor een acuut probleem waar ze elke dag mee te maken hebben, een nationaal probleem dat inmiddels zo groot is dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat miljoenen euro’s vrijmaakt voor de aanpak ervan”, aldus de jury. Het volledige juryverslag is hier te lezen. Meer foto’s van de slotbijeenkomst vindt u hier.

Het winnende team ‘De Eeuwige Bron’: H+N+S Landschapsarchitecten, Ruimtevolk, Roosemalen en Savelkoul, Vitens, Atelier Zwier, Gees Kuit Advies.

“De Eeuwige Bron is een compleet en uitvoerbaar plan, met een lonkend perspectief van ‘nooit meer watergebrek’”

Vijf aanbevelingen voor vervolg

De elfde editie van de Eo Wijers Prijsvraag bood enige lichtpuntjes in de complexe opgave op het platteland, al zijn we ons bewust van de bescheiden impact die een ontwerpprijsvraag heeft op een onderwerp dat politiek en maatschappelijk zoveel losmaakt. Vijf aanbevelingen richting alle partijen met een sleutelrol in de vernieuwing van het landelijk gebied en de creatie van een ‘verrukkelijk landschap’ volgen uit de oogst van deze prijsvraag:

I. Zorg op rijks- en provincieniveau voor een voedingsbodem waarop veelbelovende regionale plannen tot wasdom kunnen komen
II. Creëer een governance-model in de vorm van regionale commons
III. Het nijpende tekort aan zoet water is een vraagstuk dat verbindt, en commonvorming en regionale samenwerking in de hand werkt
IV. Geef ruimte aan innovatie en creativiteit, maar voorkom ‘wensdenken’
V. Betaal individuele boeren voor maatschappelijke diensten

In onderstaande video wordt de oogst van 41 inzendingen van de eerste ronde in vogelvlucht getoond.