De slotbijeenkomst vond plaats in de Kunstlinie in Almere. Bestuurslid David van Zelm van Eldik reeg het programma mooi aan elkaar als dagvoorzitter. Hetty Klavers, dijkgraaf van Waterschap Zuiderzeeland, heette alle aanwezigen welkom in Flevoland namens de opdrachtgever regio Oostelijk Flevoland. Zij pleitte voor meer ontwerpen met minder mooi weer, tenslotte is dat het weer van de toekomst. Het regenachtige weer van die middag was daar illustratief voor. Johan Osinga, directeur-generaal Regieorganisatie Transitie Landelijk Gebied van het Ministerie van LNV, schetste de maatschappelijke opgave in het landelijk gebied. Hij concludeerde dat we verder zijn dan hij had durven hopen, maar dat er nog heel veel stappen te zetten zijn. Johan riep de ontwerpers in de zaal om hulp daarbij.
Slide uit de presentatie van Johan Osinga ‘We hadden nog zo gewaarschuwd!’
Na de vertoning van een terugblikvideo, lichtte Annemiek Rijckenberg, voorzitter Eo Wijersstichting, het proces over de prijsvraag toe en de rijke oogst. De vijf regiowinnaars kregen de kans om in twee minuten hun plan te pitchen waarna we per regio dieper het juryverslag gepresenteerd kregen van juryvoorzitter Berno Strootman en in gesprek gingen met de deelnemende teams en de opdrachtgevende partijen.
Bestuurslid Daan Zandbelt presenteerde vervolgens de tien lessen die we uit deze 12e editie kunnen destilleren. Er was veel belangstelling voor de lessen, gezien het aantal foto’s dat op dit moment door de zaal werd gemaakt. Ook kwamen uit het gesprek met de zaal nog een aantal mooie aanvullingen, zoals het toevoegen van de culturele dimensie aan de opgave en het niet alleen rekenen aan mogelijke opbrengsten van landschappen, maar ook aan de kosten van het uit- of afstellen van duurzame transities.
Annemiek Rijckenberg overhandigde vervolgens de eindpublicatie van de 12e editie van de prijsvraag aan Johan Osinga van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, aan Gido ten Dolle van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Pieter den Besten van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, namens de vier subsidieverstrekkende departementen (ook: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). In deze uitgave worden de elf inzendingen uitgebreid beschreven en staan ook het juryverslag, een beschouwend essay en de tien lessen die naar voren zijn gekomen voor het landschap waar wij willen wonen. Zo lang de voorraad strekt, kun je een gratis gedrukt exemplaar opvragen via eowijers@eowijers.nl.
Tot slot werd de landelijke winnaar bekend gemaakt: Aardkundig Fundamentalisme. Het team ontwerpers van Neder|land|schap en Werkend Landschap introduceerde een vernieuwende manier van denken. Met zeven stappen en vergezichten laten zij een landschap zien dat in balans is, geheemd en geaard. Volgens de jury kunnen deze handvatten ook in de rest van Nederland toegepast worden. Juryvoorzitter Berno Strootman: “Het voorstel viel op door de coherente kijk op het landsgrensoverschrijdende bodem- en watersysteem. Het team heeft oog voor de kracht van de regio, het regionale erfgoed en het belang van gebiedsidentiteit. Tegelijkertijd schuwen ze heilige huisjes niet.” Lees hier het volledige nieuwsbericht over de landelijk winnaar.
Het team had al extra hoop gekregen toen ze gedeputeerde Helga Witjes van de provincie Gelderland de zaal in zagen komen. Antoinet Looman, heemraad van Waterschap Rijn en IJssel, omarmde de winnaars met de mooie uitspraak: “Ik voel mij al AAF: een Achterhoeks Aardkundig Fundamentalist!” Het team maakte via een Zoom-verbinding nog contact met het Droogtecongres dat tegelijkertijd plaatsvond waarna het uitgebreid proostte op de mooie afronding met de andere aanwezigen.
Alle betrokken van de Eo Wijersprijsvraag op het podium
Terugblikvideo 12e editie
Aan deze 12e editie van de Eo Wijersprijsvraag met als thema ‘Waar Wij Willen Wonen’ deden in de eerste ronde 31 en in de tweede ronde 11 ontwerpteams mee. Zij onderzochten hoe klimaatadaptatie en natuurverbetering samen een hefboom kunnen zijn voor aantrekkelijke steden en landschappen van de toekomst; het landschap waar wij willen wonen. Deelnemende regio’s waren: Rijn-Maasmonding, Midden-Zeeland, de Achterhoek en Oostelijk Flevoland. Bekijk hier alle inzendingen en bekijk hier de terugblikvideo.
Rijke oogst mét vervolg
Annemiek Rijckenberg, voorzitter Eo Wijersstichting, is blij met de oogst van deze 12e editie van de prijsvraag: “Winnende inzenders kijken verder dan de opgaven klimaatadaptatie en natuur/stikstof. Ze durven over de langere termijn te denken met inzet van ‘oude’ kennis over bodem en water en nieuwe technieken voor schone teelten van de toekomst. Met denkrichtingen waar regio’s nog niet durfden te gaan.” De komende tijd verspreiden we de resultaten en lessen nog verder o.a. bij het Rijk, provincies en binnen de vakgemeenschap. Heb je daar ideeën voor? We horen het graag!