Editie 12
Home » Prijsvragen » Editie 12
Prijsvraag 2022-2023
Waar Wij Willen Wonen
Het ontwerpend onderzoek naar waar wij willen wonen, wekt bodem, water en lucht ‘tot leven’. Dit was de kern van de twaalfde editie van de Eo Wijersprijsvraag. In vier regio’s gingen multidisciplinaire ontwerpteams aan de slag met deze opgaven.
In 1937 beschreef en toonde Jac. P. Thijsse in ‘Waar wij wonen’ de schoonheid van het Nederlandse landschap om aandacht te vragen bij het grote publiek voor de kwaliteit ervan. Waar Thijsse zich bijna 100 jaar geleden al zorgen maakte, is nu de druk op onze leefomgeving nog veel hoger, met als belangrijke oorzaken de nadelige effecten van (stikstof)uitstoot en de autonome veranderingen in de natuur en ons landschap door klimaatverandering.
De Eo Wijersstichting riep als hedendaagse Thijsse op: hoe kunnen stikstofreductie en klimaatadaptatie samen een hefboom zijn om onze steden en landschappen klaar te stomen voor een aantrekkelijke toekomst? De sleutel daarvoor ligt bij ontwerpend onderzoek en verbeeldingskracht: hoe ziet onze omgeving eruit als we deze opgaven in samenhang oplossen, waardoor natuurlijke systemen weer in gezonde balans komen? Wat is de toekomst voor het land en het landschap waar wij willen wonen?
31 inzendingen, 11 finalisten & 1 landelijke winnaar
Aan deze twaalfde editie van de Eo Wijersprijsvraag deden in de eerste ronde 31 en in de tweede ronde 11 ontwerpteams mee. In elke regio werd een winnende inzending gekozen met uiteindelijk één landelijk winnaar.
Eindpublicatie Waar wij willen wonen
In de eindpublicatie staan de elf inzendingen uit de tweede ronde en de lessen en aanbevelingen die naar voren zijn gekomen voor het landschap waar wij willen wonen. Een gedrukt exemplaar is te bestellen bij Uitgeverij Blauw.
De deelnemende regio’s van editie 12 waren:
Aardkundig Fundamentalisme wint 12e editie Eo Wijersprijsvraag
“Een manier van denken die ons helpt om de ‘grote verbouwing’ in goede banen te leiden”
Tijdens de slotbijeenkomst van de Eo Wijersprijsvraag op 12 oktober 2023 is de inzending Aardkundig Fundamentalisme tot landelijke winnaar uitgeroepen. Het team ontwerpers van Neder|land|schap en Werkend Landschap introduceerde een vernieuwende manier van denken. Met zeven stappen en vergezichten laten zij een landschap zien dat in balans is, geheemd en geaard. Volgens de jury kunnen deze handvatten ook in de rest van Nederland toegepast worden. Juryvoorzitter Berno Strootman: “Het voorstel viel op door de coherente kijk op het landsgrensoverschrijdende bodem- en watersysteem. Het team heeft oog voor de kracht van de regio, het regionale erfgoed en het belang van gebiedsidentiteit. Tegelijkertijd schuwen ze heilige huisjes niet.”
Het ontwerpteam bedrijft het plan zelf als volgt: “Aardkundig Fundamentalisme is een hulpmiddel om de schoonheid en draagkracht van het Achterhoekse landschap in te zien. Het geeft identiteit, brengt ons dichter bij de aarde en biedt perspectief op een landschap waar wij en ons nageslacht kunnen, willen en mogen wonen.”