Winnende inzending on tour

De winnaar van de 12e editie van de Eo Wijersprijsvraag, Aardkundig Fundamentalisme, heeft al op diverse plekken het ontwerpplan van hun team mogen toelichten: bij de 8RHK Board en Raad, voor de Stuurgroep Ruimtelijk Perspectief Achterhoek en tijdens een lunchlezing van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook in de media vertelden Martijn Horst en Peter Hermens hun verhaal aan o.a. Berkelbode, WaterForum, Ruimte en Wonen, het jaarboek van Blauwe Kamer en bij Vroege vogels van BNNVARA. Wij vroegen de heren wat zij beleefd hebben sinds zij 12 oktober ’23 tot winnaar uitgeroepen werden.

Wat is er op jullie af gekomen?
“Met deze prijs hebben we vooral veel aandacht kunnen geven aan ons aardkundige landschap. De basis waarop we de rest van ons landschap zouden moeten inrichten. We merken echt dat daar (tegenwoordig) naar wordt geluisterd. Dat verhaal mochten we al aan een heel palet van toehoorders vertellen. Van de Achterhoek Board en Achterhoek Raad tot aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en gemeenteambtenaren van de Achterhoek. Binnenkort hebben we een bewonerssessie voor de omgeving van Lochem, zijn we uitgenodigd door Prolander om het verhaal voor de noordelijke provincies te vertellen en schuiven we aan voor de lunchlezing bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort.”

Wat blijft toehoorders het meest bij van jullie plan?
“Eén van de opmerkingen die we vaak na onze presentatie terug horen is dat ‘een industrieterrein niet te vaak de uitgang (mars) moet hebben, omdat we onszelf dan in de toekomst klem gaan zetten’. Mars is een aardkundige veldnaam voor een laag, drassig gebied dat regelmatig overstroomt. Daarnaast zijn onze drie opbouwende religieuze stappen vaak onderwerp van gesprek: landbouw, infrastructuur en wonen/werken. We hebben dat natuurlijk behoorlijk stevig neergezet, zodat een mening niet achterwege blijft. En dat is precies de bedoeling.”

Welke tip hebben jullie gekregen?
“Dat onze fictieve religie voor elke regio in Nederland van toepassing is. Voor elk landschap kun je dezelfde stappen doorlopen en op zoek gaan naar het aardkundig fundament en het draagvlak dat daarbij hoort voor water, natuur, landbouw, infrastructuur, wonen en werken. De uitwerking is voor elk landschap natuurlijk anders. Met name ook omdat de aansluiting bij de eigen identiteit het mogelijk moet maken om als samenleving een dergelijke grote stap te zetten. Daar komt dan ook veel nadruk op te liggen.”

Zijn jullie al bezig met implementatie?
“Ja, we zijn inmiddels aan de slag voor het Ruimtelijk Perspectief Achterhoek (RPA), waarin we in opdracht van de Achterhoek Ambassadeurs onze aanpak samen met de gemeenten, het Waterschap en de provincie verder uitwerken naar het ‘Achterhoeks Model’. We doorlopen daarin dezelfde stappen om een Contourennota op te stellen. Dezelfde denkwijze, maar dan niet meer alleen met onze eigen afwegingen als input, maar met die van de gehele Achterhoek. Precies zoals het bedoeld is.”

Martijn en Peter, artikel Blauwe Kamer

Deel

Andere berichten