Kennismaken met bestuurslid Annius Hoornstra

Stads- en gebiedsontwikkelaar Annius Hoornstra is in maart ’24 toegetreden tot het bestuur van de Eo Wijersstichting. Hij stelt zich in dit artikel aan je voor.

Annius: ‘Ik woon in Haarlem, metropoolregio Amsterdam, met vrouw, zoon en dochter. In de zomer vertoeven we graag in ons strandhuisje op het strand in Zandvoort, Amsterdam Beach. Ik begon mijn carrière als adviseur bij een woningcorporatie in Den Haag en werk daar, na uitstapjes naar de gemeenten Amsterdam en Zaanstad, sinds een aantal jaar weer als zelfstandig stads- en gebiedsontwikkelaar.

Ik werk als kwartiermaker in kwetsbare wijken. Op verschillende manieren ben ik bezig met het versnellen van de woningbouw. Met nog twee gebiedsontwikkelaars heb ik ThePositiveLab opgericht. Wij werken aan nieuwe organisatie- en bekostigingsmodellen voor mens- en klimaatpositieve ontwikkelingen. De achterliggende gedachte is dat ons huidige systeem om kwaliteiten uit de grondwaarde te betalen, vastloopt. Daarmee doen we onszelf te kort. Er zit niet alleen veel waarde in meer groen, meer water, betaalbaar wonen, werken dichtbij huis, energieneutraal enzovoorts, maar ook financiële opbrengsten. Wij  zetten die alternatieve geldstromen in om bijna utopische kwaliteiten te maken met belanghebbenden als (mede-)opdrachtgever.

De Eo Wijersstichting ken ik van de doorwerking van het plan Ooijevaar. Samen met Joost Hovenier, Jan Peter Wingender en Rienk van Wingerden heb ik zelf een inzending gedaan voor de vijfde editie van de prijsvraag: ‘Wie is er bang voor het lege programma’? De jury begreep er niks van. Dat was een leerzame ervaring.

Gelukkig is regionale planning al enige tijd terug van weggeweest. Helemaal nu water- en bodemsturing aan belang toeneemt, het besef dat de bevolking doorgroeit en de druk op de ruimte alleen maar groter wordt. Mijn ambitie is dat regionale ontwerpen niet alleen een ruimtelijke puzzel is, maar ook bijdraagt aan gelukkiger bewoners, nieuwe en bestaande. In het bestuur van de Eo Wijersstichting draag ik graag mijn steentje bij aan het voorbereiden en organiseren van de volgende edities van de Eo Wijersprijsvraag. Met speciale aandacht voor de spin off naar de wereld buiten.

Utrecht 9-9-2021 Annius Hoornstra voor Rijnboutt magazine, foto ineke oostveen, Nederland

Deel

Andere berichten