De Flevotoop is regiowinnaar van Oostelijk Flevoland

De laatste regioslotbijeenkomst was op 28 september in Dronten. Het ontwerpteam De Flevotoop werd tot winnaar van Oostelijk Flevoland uitgeroepen. De Flevotoop staat symbool voor een innovatief verweven landschap dat in dienst staat van de behoeften van boer en burger. In de ruimtelijke strategieën die door het team worden gepresenteerd is aandacht voor een verbetering van het bestaande systeem van tochten, vaarten en de ringdijk. Hier worden nieuwe functies aan gekoppeld en bestaande functies uitgebreid zodat burger en boer, stad en land meer met elkaar verbonden worden. Dit biedt ruimte voor verrassende vormen van landgebruik, onder andere in vernieuwende ‘buitens’; spannende mengvormen van wonen, werken, voedselvoorziening, energie-opwek/opslag, recreatie, waterbuffering en/ of onderwijs.

Provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland en Rijksvastgoedbedrijf hebben deelnemers uitgedaagd om voor Oostelijk Flevoland een plan te maken waarin zoveel mogelijk oplossingen voor de grote opgaven samenkomen. Denk hierbij aan thema’s als landbouw, wonen, leefbaarheid, klimaatadaptatie en economische groei. Op welke wijze kunnen deze opgaven bijdragen aan het versterken van de identiteit van de regio en de basis vormen voor een hernieuwd toekomstperspectief?

Hetty Klavers, Dijkgraaf bij Waterschap Zuiderzeeland: “Ik ben onder de indruk van de inzendingen die allebei op een eigen manier hebben gekeken naar water en bodem en daar wat mee gedaan hebben.” Provincie Flevoland: “De Flevotoop daagt ons uit op een andere manier naar samen-leven te kijken.” Het andere voorstel dat streed om de regiowinst was De nieuwe generatie pioniers.

Lees hier het juryrapport.

Op 12 oktober vindt de landelijke slotbijeenkomst plaats waarin de regiowinnaars van vier regio’s strijden om de landelijke winst. Klik hier voor meer info en om aan te melden.

Foto van het winnende team gemaakt door Patricia Pietersen.

Deel

Andere berichten