Het team De Flevotoop ging er in Oostelijk Flevoland met de regiowinst van de 12e editie vandoor. VOIDS strategy, urbanism & landscape en Rho adviseurs werkten samen voor hun idee voor een innovatief en verweven landschap dat voldoet aan de behoeften van zowel de boer als de burger. Eén van de belangrijke aspecten van het plan was het ontwerpen aan stadsranden. Ze werken nu actief aan de uitwerking van een stadsrand van de toekomst op een andere plek in Nederland waar veel meer uitwisseling tussen stad en landschap ontstaat. Thijs de Boer vertelt over zijn ervaringen na het winnen van de regioprijs vorig jaar.
Wat is er op jullie af gekomen na het meedoen aan de Eo Wijersprijsvraag?
“Wij hebben de Eo Wijersprijsvraag gebruikt om onze kennis over het ontwerpen op regionale schaal te vergroten en de samenwerking tussen twee bureaus (Rho adviseurs en VOIDS) in ontwerpend onderzoek verder te versterken. In onze gezamenlijke filosofie koppelen we onderzoek altijd aan ontwerp. Door middel van onderzoek ontdekken we nieuwe principes die we vervolgens implementeren in onze plannen. Eén van de belangrijke aspecten van ons plan was het ontwerpen aan stadsranden. Op dit moment zijn dit vaak plekken waar een bedrijventerrein of woonwijk aan de rand van het landschap land. We werken nu actief aan de uitwerking van een stadsrand van de toekomst op een andere plek in Nederland waar veel meer uitwisseling tussen stad en landschap ontstaat.
Wat is de leukste plek waar jullie geweest zijn?
Naar aanleiding van de prijsvraag hebben wij op uitnodiging van Waterschap Zuiderzeeland een presentatie voor alle regionale bestuurders van Flevoland verzorgd. Aan verschillende tafels gingen we na de presentatie met bestuurders in gesprek over belangrijke thema’s en opgaves uit ons plan. Het Waterschap zal richting de toekomst een veel belangrijkere rol spelen. Naast veiligheid is waterkwaliteit namelijk een grote opgave. Het is mooi om te zien dat zij hierin nadrukkelijk meer naar de voorkant van opgaves probeert te bewegen en het Eo Wijerstraject hier ook voor inzet.
Wat blijft mensen het meest bij van jullie plan?
Al tijdens de uitwerking van ons voorstel bleek dat de groen blauwe dooradering een essentiële bouwsteen voor regionale uitwerking is. Aan groen blauwe dooradering is veel te koppelen. Nieuwe snelle routes tussen steden en dorpen en ommetjes vanuit het dorp. Het versterken van de biodiversiteit en waterkwaliteit. Tijdens een presentatie voor het RVB werd de noodzaak van deze groen blauwe dooradering door verschillende ontwerpers en beleidmakers nog extra aangestipt.
Zijn jullie al bezig met implementatie, welke vervolgstappen zijn er?
Hoewel we op veel locaties in Nederland actief zijn met de implementatie van principes en ideeën uit onze winnende inzending, lijkt het er op dat er in de provincie Flevoland onvoldoende draagvlak is om met ons plan verder te gaan. Wij kunnen de regio veel kennis bieden en helpen met het integreren en aandragen van slimme oplossingen. De opgaven waar we met z’n allen voor staan, zijn immens groot, dus we komen graag in actie.